Łączna liczba wyświetleń

poniedziałek, 23 grudnia 2013


ZDROWYCH, RADOSNYCH 

ŚWIĄT BOŻEGO NARODZENIA !!!


"...Bo nadszedł czas i dziecię się zrodziło. A razem z Nim maleńka przyszła miłość..."

Wszystkim, którzy tu zaglądają i tym, którzy nie zaglądają, składam z serca płynące życzenia.
Jest to czas szczególny, gdy ludzie na chwilę przystają, przerywają dziki pęd w codzienności,
spotykają rodzinę tę bliższa oraz dalszą, wybaczają to, czego na co dzień nie są w stanie wybaczyć
i po prostu cieszą się bliskością drugiego człowieka...

Dla mnie narodziny dzieciątka kojarzą się z narodzinami mojego dziecka, Julia urodziła się 12 dni przed Wigilią i do końca życia będę mieć w pamięci obraz mojego maleństwa leżącego przy choince. 
Odtąd TE święta są dla mnie szczególne podwójnie, ponieważ dwanaście lat temu narodziło się we mnie dotąd nieznane, najsilniejsze w świecie, piękne uczucie.

Przyznaję, że w tym roku zrobiłyśmy wyjątek i nie chodziłyśmy przed świtem na mszę roratnią, jak poprzednie lata. Jednak do naszej tradycji rodzinnej należy także wypiekanie ogromnych ilości pierników oraz ozdabianie mieszkania. Sprawia nam to ogromną radość.

Poniżej kilka fotek ku potomności,
 a pod zdjęciami przepis sprawdzony od lat na smakowite pierniczki.













ŚWIĄTECZNE   PIERNIKI:


- 1 kg mąki
- 1/2 litra miodu naturalnego
- 2 szklanki cukru
- 1 kostka smalcu
- 1/2 szklanki mleka
- 3 płaskie łyżeczki sody oczyszczonej
- 3 jajka
- przyprawa do pierników, imbir, cynamon, mielona gałka muszkatołowa, mielone goździki
Miód, cukier i smalec rozpuścić na gładką masę na małym ogniu, po czym odstawić do wystudzenia.
Przyprawę do pierników wsypać do szklanki, resztę przypraw dosypać po równo, by w sumie z przyprawą do pierników zajęły pół szklanki.
Sodę rozpuścić w chłodnym mleku.
 Ostudzoną masę wyrobić w misce z mąką, przyprawami oraz jajkiem i mlekiem. Wszystko będzie gęste, klejące się do rąk i pyszne ;)
Przygotowaną masę odstawić do lodówki w zamkniętym pojemniku na 4-5 tygodni.
Około 3-4 dni przed świętami wyjąć ciasto, wałkować na posypanej mąką stolnicy do grubości około 5 mm, wykrawać foremką wybrane kształty, układać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wstawić do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika, każdą blachę trzymać około 7-9 minut ( w zależności od piekarnika).

Pierniki z witrażem wykonuje się w łatwy sposób, wystarczy wyciąć wewnątrz otwór i przy układaniu na blachę w otworku położyć zwykłą landrynkę, piecze się je tyle samo czasu, co pełne pierniki.
LUKIER:
1 czubata szklanka cukru pudru dodawana stopniowo do jednego białka jajka, użyć miksera, mieszać na jednolitą masę.
Do zdobienia można użyć odpowiednich gotowych przyrządów, zwykłej strzykawki ( bez igły;) z apteki, uformować rożek z papieru do pieczenia lub użyć zwykłego woreczka foliowego, ścinając minimalnie róg woreczka.
Miłej zabawy i smacznego :-)))


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz